Wyszukiwarka opisów zawodów - Powiatowy Urząd Pracy w Pucku


Wyszukiwarka opisów zawodów

Nazwa: Pracownik pomocniczy gastronomii
Kod: 941203
Liczba odwiedzin: 1880
Synteza: Wykonuje prace pomocnicze, pod nadzorem kucharza, w obiektach gastronomicznych i przedsiębiorstwach produkujących gotowe wyroby i półprodukty kulinarne; sporządza różnego rodzaju półprodukty i potrawy, ciasta, napoje, desery; przygotowuje warzywa, owoce, mięso, ryby do dalszej obróbki; przechowuje i zabezpiecza żywność przed zepsuciem; utrzymuje czystość na stanowisku pracy; wydaje potrawy i napoje oraz porządkuje pomieszczenia gastronomiczne w części handlowo-usługowej.
Zadania zawodowe:
  • pobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych;
  • przygotowywanie warzyw i owoców do dalszej obróbki cieplnej; obieranie, krojenie i rozdrabnianie ziemniaków marchwi, pietruszki itp.;
  • dokonywanie gastronomicznego rozbioru mięsa, drobiu i ryb;
  • wykonywanie różnego rodzaju półproduktów i prostych potraw warzywnych, owocowych i mięsnych, rybnych, mącznych, ciast i deserów zgodnie z poleceniem kucharza;
  • porcjowanie i dekorowanie wyrobów kulinarnych;
  • przechowywanie i zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;
  • wykonywanie czynności pomocniczych związanych z ekspedycją potraw i napojów bezalkoholowych na salę;
  • wspomaganie innych pracowników zakładu gastronomicznego w bieżących zadaniach;
  • dbanie o porządek w kuchni; zmywanie naczyń, czyszczenie sprzętu kuchennego oraz układanie naczyń na półkach i w szafkach;
  • utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy oraz porządkowanie pomieszczeń gastronomicznych po zakończeniu pracy;
  • rozwijanie własnych kompetencji zawodowych oraz aktualizacja wiedzy z zakresu nowych urządzeń i maszyn stosowanych w gastronomii;
  • przestrzeganie zasad etyki zawodowej, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Dodatkowe zadania zawodowe:
  • może świadczyć pomocnicze usługi gastronomiczne w punktach małej gastronomii, w szpitalach, szkołach, internatach, stołówkach, barach.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę