Wyszukiwarka opisów zawodów - Powiatowy Urząd Pracy w Pucku


Wyszukiwarka opisów zawodów

Nazwa: Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej
Kod: 911205
Liczba odwiedzin: 3440
Synteza: Wykonuje szeroki asortyment prostych czynności pomocniczych w hotelach i pensjonatach w różnych zakresach takich jak: pomoc kuchenna, kelnera, pokojowej, parkingowego, bagażowego, portiera itp.; wykonuje prace porządkowe związane z utrzymaniem czystości w pokojach dla gości, w pomieszczeniach ogólnodostępnych, restauracyjnych i gospodarczych; porządkuje, naprawia i konserwuje sprzęt rekreacyjny oraz dba o estetykę budynku hotelu i jego otoczenia.
Zadania zawodowe:
  • planowanie, pod nadzorem zakresu wykonywanych prac porządkowych;
  • dobieranie, pod nadzorem sprzętu, narzędzi i środków czystości do rodzaju wykonywanych prac;
  • utrzymywanie porządku w pomieszczeniach hotelowych, posługiwanie się ręcznym i zmechanizowanym sprzętem porządkowym: odkurzacze, szczotki, froterki;
  • wykonywanie prac pomocniczych z zakresu prac służby pięter: uzupełnianie galanterii hotelowej w pokojach dla gości; wymiana elementów wyposażenia pokoju i węzła sanitarnego, uzupełnianie magazynów i wydawanie bielizny pościelowej na piętrach hotelowych;
  • pranie i konserwowanie bielizny pościelowej, stołowej i odzieży ochronnej oraz obsługiwanie urządzeń pralniczych;
  • obsługiwanie, pod nadzorem wyposażenia technicznego sali restauracyjnej: ekspresy, podgrzewacze, termosy;
  • nakrywanie stołów w zależności od typu posiłku i ilości konsumentów;
  • stosowanie środków utrzymania czystości: środki piorące, myjące, czyszczące i dezynfekujące;
  • organizowanie czasu pracy przy codziennych czynnościach porządkowych w pomieszczeniach hotelowych;
  • pielęgnowanie trawników, kwietników i kwiatów doniczkowych znajdujących się przy obiekcie hotelowym;
  • wykonywanie prac pomocniczych z zakresu obowiązków służby parterowej: bagażowego, parkingowego, portiera;
  • rozwijanie własnych kompetencji zawodowych oraz aktualizacja wiedzy z zakresu nowego sprzętu, maszyn i urządzeń stosowanych w hotelarstwie i gastronomii;
  • przestrzeganie zasad etyki zawodowej, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Dodatkowe zadania zawodowe:
  • wykonywanie prac pomocniczych w sanatoriach, domach wczasowych i innych obiektach turystycznych itp.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę