Wyszukiwarka opisów zawodów - Powiatowy Urząd Pracy w Pucku


Wyszukiwarka opisów zawodów

Nazwa: Operator urządzeń do przetwórstwa owocowo-warzywnego
Kod: 816029
Liczba odwiedzin: 2011
Synteza: Obsługuje i nadzoruje maszyny i urządzenia do produkcji konserw i przetworów z owoców i warzyw: kompotów, konserw warzywnych, mrożonek, soków, koncentratów, dżemów, powideł itp.
Zadania zawodowe: obsługiwanie i nadzorowanie maszyn i urządzeń stosowanych do wstępnej obróbki owoców i warzyw, mycia, sortowania czy usuwania części niejadalnych;
obsługiwanie i nadzorowanie maszyn do rozdrabniania surowców: krajalnic, szarpaków, gniotowników, przecieraczek;
obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do obróbki cieplnej surowców: blanszowników, podgrzewaczy, rozparzaczy itp.;
obsługiwanie i nadzorowanie tuneli zamrażalniczych do mrożenia owoców i warzyw;
obsługiwanie i nadzorowanie pras do wyciskania soku z owoców i warzyw;
obsługiwanie i nadzorowanie wirówek i filtrów do oczyszczania soków;
obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do homogenizacji soków typu przecierowego;
obsługiwanie i nadzorowanie stacji wyparnych do zagęszczania soków i przecierów;
obsługiwanie i nadzorowanie stacji do odzyskiwania aromatów owocowych;
obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń suszarniczych do suszenia owoców i warzyw oraz do produkcji soków w proszku;
obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do przygotowywania kupaży soków i napojów owocowych i warzywnych;
obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do gotowania produktów skrzepłych;
obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do napełniania i zamykania opakowań;
obsługiwanie i nadzorowanie pasteryzatorów przepływowych oraz pasteryzatorów i autoklawów do utrwalania produktów w opakowaniach;
centralne sterowanie (z punktu sterowniczego) pracą urządzeń i zespołów urządzeń zmechanizowanych i zautomatyzowanych linii produkcyjnych;
nadzorowanie prawidłowości przebiegu poszczególnych operacji i procesów; regulowanie działania maszyn i urządzeń podczas pracy, kontrolowanie wskazań przyrządów kontrolno-pomiarowych i regulowanie parametrów technologicznych;
czyszczenie, mycie i dezynfekowanie obsługiwanych maszyn i urządzeń oraz wykonywanie podstawowych czynności konserwacyjnych;­
przestrzeganie instrukcji obsługi maszyn oraz przepisów bhp.
Dodatkowe zadania zawodowe: ­ obsługiwanie urządzeń stosowanych w produkcji preparatów enzymatycznych i pektyny;­
obsługiwanie urządzeń stosowanych w produkcji konserw warzywno-mięsnych.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę