Wyszukiwarka opisów zawodów - Powiatowy Urząd Pracy w Pucku


Wyszukiwarka opisów zawodów

Nazwa: Wędzarz
Kod: 751109
Liczba odwiedzin: 261
Synteza: Prowadzenie i nadzorowanie procesu obróbki termicznej produktów spożywczych (wędlin, ryb, serów, owoców itp.) w komorach wędzarniczych zgodnie ze specyfikacją technologiczną.
Zadania zawodowe:
  • prowadzenie procesu wędzenia zgodnie z specyfikacją technologiczną;
  • ocenianie prawidłowości działania komór wędzarniczych i dymogeneratorów;
  • monitorowanie ząbek wędzarniczych (dobór odpowiednich gatunków drewna do wędzenia);
  • obsługiwanie i nadzór komór wędzarniczych i dymogeneratorów;
  • odpowiedzialność za obróbkę termiczną wyrobów;
  • kontrola ilościowa i jakościowa produktów suszonych i dojrzewających;
  • mycie komór wędzarniczych i dymogeneratorów;
  • przestrzeganie zasad ergonomii oraz przepisów bhp, ochrony ppoż. i ochrony środowiska wymaganych na stanowisku pracy.
Dodatkowe zadania zawodowe:
  • mycie hal produkcyjnych.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę