Wyszukiwarka opisów zawodów - Powiatowy Urząd Pracy w Pucku


Wyszukiwarka opisów zawodów

Nazwa: Przetwórca mięsa
Kod: 751108
Liczba odwiedzin: 369
Synteza: Produkuje przetwory mięsne i tłuszczowe; dokonuje rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa; wykonuje prace związane z produkcją przetworów mięsnych tłuszczowych; obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w przetwórstwie mięsa; magazynuje i przygotowuje mięso do konfekcjonowania dystrybucji; konserwuje i usuwa drobne usterki maszyn i urządzeń do produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych.
Zadania zawodowe:
  • dobieranie i przygotowywanie surowców, półproduktów, dodatków i materiałów pomocniczych do procesu produkcji wyrobów mięsnych i tłuszczowych;
  • dokonywanie oceny ich jakości pod względem organoleptycznym za pomocą wzroku, węchu, smaku, dotyku;
  • dokonywanie rozbioru mięsa na elementy zasadnicze; wykrawanie tusz, półtusz i ćwierćtusz;
  • dzielenie surowca do produkcji wędlin;
  • przerabianie mięsa i podrobów na wędliny, wędzonki i wyroby wędliniarskie przy zastosowaniu maszyn i urządzeń masarskich;
  • przekazywanie mięsa i tłuszczów do wychłodzenia;
  • peklowanie mięsa drobnego, nastrzykiwanie części i elementów na wędzonki;
  • rozdrabnianie mięsa, przygotowywanie mas wiążących i farszy do wędlin mięsnych i wędlin podrobowych;
  • przeprowadzanie obróbki termicznej produktów;
  • obsługiwanie maszyn i urządzeń, sprzętu pomocniczego i aparatury kontrolno-pomiarowej zgodnie z instrukcją obsługi;
  • magazynowanie surowców, półproduktów i wyrobów gotowych przestrzegając warunków ich przechowywania;
  • przygotowanie mięsa i wędlin do konfekcjonowania i dystrybucji;
  • dokonywanie oceny produktów i utrzymywanie w należytym stanie sanitarnym maszyn i urządzeń: mycie i odkażanie pomieszczeń produkcyjnych;
  • stosowanie normy, instrukcji i receptur w procesie produkcji wyrobów mięsnych i tłuszczowych;
  • konserwowanie i usuwanie drobnych usterek maszyn i urządzeń do produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych;
  • stosowanie programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań zawodowych oraz dokumentujących proces produkcji i magazynowania wyrobów spożywczych;
  • rozwijanie własnych kompetencji zawodowych oraz aktualizacja wiedzy z zakresu nowych trendów w przetwórstwie mięsa;
  • przestrzeganie zasad etyki zawodowej, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej.
Dodatkowe zadania zawodowe:
  • opracowywanie przepisów nowych gatunków i rodzajów wędlin oraz metod ich produkcji.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę