Wyszukiwarka opisów zawodów - Powiatowy Urząd Pracy w Pucku


Wyszukiwarka opisów zawodów

Nazwa: Pracownik rozbioru mięsa
Kod: 751102
Liczba odwiedzin: 3739
Synteza: Pracownik rozbioru mięsa wykonuje czynności rozbioru tusz, półtusz i ćwierćtusz na części zasadnicze; dobiera i przygotowuje do produkcji surowce, dodatki oraz materiały pomocnicze do produkcji wędlin.
Zadania zawodowe:
  • wykrawanie podstawowych elementów mięsa na mięsa drobne i do produkcji wędlin;
  • przeprowadzanie obróbki, konfekcjonowania i kalibracji (sortowania) mięsa rzeźnego zwierząt;
  • skórowanie ręczne i mechaniczne;
  • czyszczenie jelit, w tym ich przelewnie;
  • ostrzenie i konserwowanie narzędzi stosowanych przy rozbiorze
    i wykrawaniu mięsa, takich jak: tasak rzeźnicki, różnego rodzaju noże oraz maszyny do krojenia i rozdzielania mięsa;
  • dbanie o utrzymywanie czystości na stanowisku pracy;
  • przestrzeganie zasad etyki, ergonomii oraz przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska wymaganych na stanowisku pracy.
Dodatkowe zadania zawodowe:
  • porcjowanie lub pakowanie mięsa.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę