Wyszukiwarka opisów zawodów - Powiatowy Urząd Pracy w Pucku


Wyszukiwarka opisów zawodów

Nazwa: Technik turystyki na obszarach wiejskich
Kod: 515205
Liczba odwiedzin: 136
Synteza: Planuje, organizuje i prowadzi działalność turystyczną na obszarach wiejskich; przygotowuje oferty usług turystycznych; prowadzi biuro obsługi turystycznej; organizuje i prowadzi gospodarstwo agroturystyczne lub pensjonat; organizuje czas wolny dla turystów oraz wyżywienie dla gości; rozlicza imprezy i usługi turystyczne.
Zadania zawodowe:
  • tworzenie bazy danych do opracowania oferty turystycznej;
  • przygotowanie oferty usług turystycznych i zamieszczanie jej na portalach internetowych, w prasie lub radio;
  • przygotowanie i sprzedaż imprez i usług turystycznych;
  • kierowanie obsługą turystów, udzielanie im pomocy w doborze oferty wypoczynkowej, w wyborze bazy noclegowej na terenach wiejskich;
  • organizowanie czasu wolnego dla gości: wycieczki i imprezy turystyczne, taneczne, integracyjne, ogniska, koncerty miejscowych artystów i muzyków, występy karaoke itp.;
  • przygotowywanie wyżywienia dla gości wypoczywających w gospodarstwie agroturystycznym lub pensjonacie;
  • sporządzanie dokumentacji związanej z organizacją oraz prowadzeniem turystyki wiejskiej;
  • stosowanie efektywnych strategii marketingowych związanych z prowadzeniem działalności turystycznej;
  • w przypadku prowadzenia własnego gospodarstwa rolno-turystycznego, wykonywanie prac w gospodarstwie agroturystycznym, uprawianie ziemi (orka, zasiewy, zbieranie plonów itp.);
  • dobieranie gatunków i odmian roślin oraz ras i typów zwierząt do produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz stosowanie ekologicznych metod produkcji rolniczej w gospodarstwie rolnym;
  • pozyskiwanie środków finansowych na prowadzenie działalności turystycznej na terenach wiejskich;
  • rozliczanie się z kontrahentami z imprez i świadczonych usług turystycznych;
  • rozwijanie własnych kompetencji zawodowych oraz aktualizacja wiedzy z zakresu nowych sposobów organizacji turystyki wiejskiej;
  • przestrzeganie zasad etyki zawodowej, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Dodatkowe zadania zawodowe:
  • prowadzenie marketingu i sprzedaży produktów rolnych i spożywczych;
  • promocja aktywnego wypoczynku i organizacji czasu wolnego i walorów wypoczynku w atrakcyjnych miejscowościach turystycznych.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę