Wyszukiwarka opisów zawodów - Powiatowy Urząd Pracy w Pucku


Wyszukiwarka opisów zawodów

Nazwa: Technik turystyki wiejskiej
Kod: 515203
Liczba odwiedzin: 1564
Synteza: Prowadzi gospodarstwo rolne i organizuje turystykę wiejską w formie: agroturystyki, ekoturystyki, wiejskiej turystyki kulturowej, a także turystyki rowerowej, pieszej, konnej itp.
Zadania zawodowe:
  • planowanie i prowadzenie produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwie rolnym dostosowanej do potrzeb klientów;
  • dobieranie i eksploatowanie narzędzi i maszyn do produkcji roślinnej
    i zwierzęcej;
  • planowanie, organizowanie i wykonywanie zabiegów agrotechnicznych
    w produkcji roślin na gruntach ornych i użytkach zielonych;
  • adaptowanie gospodarstwa rolnego do potrzeb działalności agroturystycznej,
    w tym projektowanie układu funkcjonalnego i wyposażenia gospodarstwa rolnego dostosowanego do potrzeb klientów;
  • planowanie działalności turystycznej w gospodarstwie rolnym i obliczanie jej opłacalności;
  • opracowywanie programów imprez turystycznych oraz dobieranie usługodawców do różnego rodzaju imprez i usług turystycznych, w tym projektowanie i opisywanie tras podróży na podstawie map turystycznych, topograficznych i samochodowych;
  • stosowanie instrumentów marketingu w sprzedaży imprez i usług turystycznych, w tym wykorzystywanie elementów promocji i public relations do pozyskiwania klientów praz prowadzenie promocji walorów turystycznych regionów geograficznych ze szczególnym uwzględnieniem walorów przyrodniczych i kulturowych;
  • układanie jadłospisów dla różnych grup klientów z uwzględnieniem potraw regionalnych oraz przetworów własnej produkcji;
  • realizowanie imprez i usług turystycznych na obszarach wiejskich
    z uwzględnieniem specyfiki regionu oraz monitorowanie ich przebiegu;
  • sporządzanie potraw i napoi z zastosowaniem zasad racjonalnego żywienia oraz bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności;
  • sporządzanie zestawień przychodów i kosztów imprez i usług turystycznych;
  • współpracowanie z dostawcami usług niezbędnych do organizacji agroturystyki, w tym z biurami podróży, firmami cateringowymi, agencjami reklamowymi itp.;
  • przestrzeganie zasad obsługi klienta;
  • przestrzeganie zasad etyki, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej
    i ochrony środowiska.
Dodatkowe zadania zawodowe:
  • podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie turystyki wiejskiej;
  • stosowanie ekologicznych metod produkcji roślinnej;
  • uczestniczenie w targach branżowych;
  • organizowanie wypoczynku dla grup zorganizowanych, w tym zielonych szkół itp.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę