Wyszukiwarka opisów zawodów - Powiatowy Urząd Pracy w Pucku


Wyszukiwarka opisów zawodów

Nazwa: Technik żywienia i usług gastronomicznych
Kod: 343404
Liczba odwiedzin: 2464
Synteza: Ocenia jakość żywności oraz jej przechowywania; sporządza oraz ekspediuje potrawy i napoje; planuje i ocenia żywienie; organizuje produkcję gastronomiczną i żywienie; planuje i realizuje usługi gastronomiczne.
Zadania zawodowe:
  • sporządzanie potraw i napojów, m.in. odpowiednie przechowywanie żywności, sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów itp.;
  • organizowanie żywienia i usług gastronomicznych, m.in.: planowanie
    i ocenianie żywienia, organizowanie produkcji żywności, planowanie
    i organizowanie usług gastronomicznych, wykonywanie czynności porządkowych, rozliczanie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej po wykonaniu usług gastronomicznych itp.;
  • odpowiednie stosowanie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji gastronomicznej;
  • przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia, wykorzystania surowców oraz gospodarki odpadami;
  • odpowiednie dobieranie i obsługiwanie maszyn, urządzeń i sprzętu stosowanego w produkcji gastronomicznej oraz ich podzespołów; konserwowanie sprzętu i zgłaszanie awarii;
  • przestrzeganie zasad organoleptycznej oceny żywności;
  • określanie zagrożeń, które mają wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności;
  • stosowanie programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań;
  • wykonywanie czynności związanych z pobieraniem, zabezpieczaniem
    i przechowywaniem próbek kontrolnych żywności;
  • interpretowanie wskazań przyrządów kontrolno-pomiarowych
    w urządzeniach gastronomicznych;
  • rozróżnianie systemów zapewniania jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
  • interpretowanie oznakowań żywności;
  • przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Dodatkowe zadania zawodowe:
  • organizowanie i kierowanie pracą małych zespołów pracowniczych;
  • podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie żywienia
    i usług gastronomicznych.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę