Wyszukiwarka opisów zawodów - Powiatowy Urząd Pracy w Pucku


Wyszukiwarka opisów zawodów

Nazwa: Technik przetwórstwa mleczarskiego
Kod: 314402
Liczba odwiedzin: 1424
Synteza: Produkuje wyroby spożywcze z wykorzystaniem maszyn i urządzeń; organizuje i nadzoruje produkcję wyrobów mleczarskich; planuje proces technologiczny produkcji wyrobów mleczarskich; ocenia jakość gotowego wyrobu mleczarskiego.
Zadania zawodowe:
  • produkowanie wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, m.in. przygotowywanie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych itp.;
  • organizowanie i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich, m.in. planowanie procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich, ocenianie jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne itp.;
  • stosowanie przepisów prawa dotyczących produkcji wyrobów spożywczych;
  • określanie wartości odżywczej produktów spożywczych;
  • stosowanie różnorodnych metod utrwalania żywności z uwzględnieniem okresu trwałości i zapewnienia zachowania jakości produktów;
  • posługiwanie się odpowiednimi maszynami i urządzeniami do produkcji wyrobów spożywczych;
  • posługiwanie się aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w przetwórstwie spożywczym;
  • konserwowanie maszyn i urządzeń, prowadzenie drobnych napraw
    i zgłaszanie awarii;
  • określanie zagrożenia dla środowiska związanego z przemysłowym przetwórstwem żywności i sposoby zapobiegania tym zagrożeniom;
  • identyfikowanie zagrożeń bezpieczeństwa żywności i monitorowanie krytycznych punktów kontroli w procesach produkcji oraz podejmowanie działań korygujących zgodnie z zasadami GHP (Dobra Praktyka Higieniczna, Good Hygiene Practice), zasadami GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna, ang. Good Manufacturing Practice) i systemem HACCP (Analiza Zagrożeń
    i Krytycznych Punktów Kontroli ang. Hazard Analysis and Critical Control Point);
  • stosowanie programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań;
  • przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Dodatkowe zadania zawodowe:
  • organizowanie i kierowanie pracą małych zespołów pracowniczych;
  • podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa mleczarskiego.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę