Wyszukiwarka opisów zawodów - Powiatowy Urząd Pracy w Pucku


Wyszukiwarka opisów zawodów

Nazwa: Lekarz – specjalista gastroenterologii
Kod: 221222
Liczba odwiedzin: 2205
Synteza: Rozpoznaje, różnicuje i leczy metodami niechirurgicznymi choroby układu trawienia, z wykorzystaniem różnych metod obrazowania narządów jamy brzusznej, metod endoskopowych, biopsji i innych oraz podejmuje działania na rzecz promocji zdrowia i zapobiegania chorobom układu pokarmowego.
Zadania zawodowe: - badanie internistyczne chorych, podmiotowe i przedmiotowe;
- nawiązywanie kontaktu i współpracy z chorym i jego rodziną, wyjaśnianie celu i potrzeby leczenia, łagodzenie lęku i niepokoju;
- kierowanie materiału biologicznego na badania dodatkowe (laboratoryjne): biochemiczne, bakteriologiczne, histologiczne, immunologiczne i inne;
- kierowanie chorych na badania dodatkowe: radiologiczne, tomograficzne, NMR, izotopowe i inne oraz na konsultacje do innych specjalistów medycznych;
- wykonywanie prób czynnościowych poszczególnych narządów i układu trawiennego;
- wykonywanie nakłuć (punkcji) diagnostycznych i leczniczych, wenesekcji, wstrzyknięć (iniekcji), cewnikowania pęcherza moczowego i innych zabiegów;
- wykonywanie zgłębnikowania (wziernikowania) żołądka i dwunastnicy, rektoskopii;
- interpretacja i ocena wyników wykonanych badań pomocniczych (dodatkowych);
- ustalanie rozpoznania lekarskiego (diagnozy) i rozpoznań mniej prawdopodobnych (różnicowych);
- leczenie chorób przełyku, żołądka i dwunastnicy, jelita cienkiego i grubego, wątroby i dróg żółciowych, trzustki, otrzewnej i innych;
- udzielanie pomocy doraźnej w stanach naglących, przeprowadzanie reanimacji, defibrylacji serca, przetaczanie krwi i płynów infuzyjnych, biegłe posługiwanie się potrzebnym sprzętem;
- kierowanie wczesną rehabilitacją chorych po przebytych chorobach układu trawiennego;
- prowadzenie działań profilaktycznych chorób układu trawienia o znaczeniu społecznym;
- prowadzenie dokumentacji lekarskiej (historii choroby);
- odbywanie konsultacji lekarskich dla innych specjalności medycznych;
- przygotowywanie opinii, świadectw, orzeczeń oraz wniosków do celów inwalidztwa, zatrudnienia i sądownictwa;
- wypisywanie skierowań, recept i zwolnień lekarskich;
- doskonalenie swojej wiedzy i umiejętności, między innymi przez uczestnictwo w podyplomowym kształceniu ustawicznym.
Dodatkowe zadania zawodowe: - wykonywanie endoskopii (w tym kolonoskopii i laparoskopii), biopsji wątroby i jelit i innych zabiegów pokrewnych;
- oznaczanie grupy krwi i wykonywanie próby krzyżowej;
- sprawowanie nadzoru i kontroli nad przechowywaną w oddziale szpitalnym krwią, płynami infuzyjnymi, lekami i sprzętem diagnostyczno-leczniczym;
- pełnienie dyżurów specjalistycznych i udzielanie konsultacji za pomocą środków łączności telefonicznej i wideofonicznej;
- kierowanie oddziałem lub kliniką gastroenterologiczną lub przychodnią specjalistyczną;
- udział w doskonaleniu zawodowym (szkoleniu) innych pracowników medycznych oraz prowadzenie badań naukowych i publikowanie ich wyników.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę