Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Aparatowy produkcji drożdży |
---|---|
Kod: | 816001 |
Synteza: | Obsługuje i nadzoruje urządzenia do produkcji drożdży piekarskich oraz prowadzi proces produkcyjny zgodnie z obowiązującymi instrukcjami i procedurami, przestrzegając właściwych warunków higieniczno-sanitarnych, przepisów bhp i ochrony środowiska. |
Zadania zawodowe: |
- prowadzenie procesu przygotowania brzeczki melasowej, obejmującego rozcieńczanie i zakwaszanie melasy, sterylizację i klarowanie; obsługiwanie linii do ciągłej sterylizacji i klarowania lub prowadzenie tych procesów w kadziach zaciernych (sposobem tradycyjnym); - sterylizowanie kadzi drożdżowych i przewodów technologicznych za pomocą pary; - prowadzenie kolejnych etapów (generacji) hodowli drożdży metodą stopniowego namnażania w kadziach o coraz większej objętości, wyposażonych w system napowietrzający i chłodzący; każdorazowo doprowadzanie do kadzi brzeczki melasowej, wody technologicznej, surowców pomocniczych (pożywki mineralne, środek do gaszenia piany) oraz drożdży - w pierwszej generacji drożdży namnożonych w propagatorze, w kolejnych - mleczka drożdżowego z generacji poprzedniej; - obsługiwanie urządzeń (wirówek i filtrów) służących do wydzielania z mleczka pofermentacyjnego masy drożdżowej; - obsługiwanie i nadzorowanie działania pomp, instalacji technologicznej, wodnej i parowej; - obsługiwanie automatycznych maszyn do formowania masy drożdżowej w kostki i ich pakowania w papier; - prowadzenie wymaganej dokumentacji produkcji. |
Dodatkowe zadania zawodowe: |
- obsługiwanie różnego typu suszarni przy produkcji drożdży suszonych; - nadzorowanie innych pracowników. |