Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Operator urządzeń do przetwórstwa mięsa |
---|---|
Kod: | 816028 |
Liczba odwiedzin: | 2091 |
Synteza: | Obsługuje i nadzoruje maszyny i urządzenia do uboju zwierząt rzeźnych i obróbki poubojowej tusz, do produkcji wędlin, wędzonek, wędlin podrobowych, konserw mięsnych, mięsno-warzywnych itp. oraz do wytopu tłuszczu. |
Zadania zawodowe: |
obsługiwanie i nadzorowanie maszyn stosowanych w linii uboju zwierząt, oparzalników tusz, maszyn do skórowania tusz i odtłuszczania skór, pił do cięcia tusz na półtusze i ćwierćtusze; obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do wychładzania i zamrażania półtusz, ćwierćtusz oraz mięsa porcjowanego; obsługiwanie i nadzorowanie kotłów do gotowania surowców; obsługiwanie i nadzorowanie maszyn rozdrabniających: wilków, krajalnic, kutrów, młynków koloidalnych; obsługiwanie i nadzorowanie mieszałek do mieszania składników farszu na konserwy i wędliny; obsługiwanie i nadzorowanie napełniarek, dozowników i pras formujących, stosowanych przy produkcji konserw oraz maszyn do zamykania i znakowania opakowań; obsługiwanie i nadzorowanie autoklawów do pasteryzacji lub sterylizacji konserw; obsługiwanie i nadzorowanie nadziewarek stosowanych do nadziewania osłonek farszami oraz automatów klipsujących lub klipsownic; obsługiwanie i nadzorowanie linii do produkcji parówek; obsługiwanie i nadzorowanie komór wędzarniczo-parzelniczych, klimatyzacyjnych, piekarniczych i dymogeneratorów; obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń linii wytopu tłuszczów; nadzorowanie prawidłowości przebiegu poszczególnych operacji i procesów; regulowanie działania maszyn i urządzeń podczas pracy, kontrolowanie wskazań przyrządów kontrolno-pomiarowych i regulowanie parametrów technologicznych; czyszczenie, mycie i dezynfekowanie obsługiwanych maszyn oraz wykonywanie podstawowych czynności konserwacyjnych; przestrzeganie instrukcji obsługi maszyn oraz przepisów bhp. |