Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Operator urządzeń do przetwórstwa kawy |
---|---|
Kod: | 816027 |
Liczba odwiedzin: | 1774 |
Synteza: | Obsługuje i nadzoruje maszyny i urządzenia do produkcji kawy ziarnistej, mielonej i rozpuszczalnej, w tym kawy bezkofeinowej, zgodnie z obowiązującymi instrukcjami i procedurami, przestrzegając higieny produkcji, przepisów bezpieczeństwa pracy, ppoż. i ochrony środowiska. |
Zadania zawodowe: |
- obsługiwanie i nadzorowanie pieców do prażenia (palenia) ziaren kawy; ustawianie i kontrolowanie parametrów prażenia (temperatury, czasu); - obsługiwanie i nadzorowanie maszyn do mielenia kawy; regulowanie stopnia zmielenia w zależności od przeznaczenia kawy; - obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do produkcji kawy rozpuszczalnej, służących do ekstrakcji kawy, suszenia ekstraktu kawowego i aglomeracji proszku; - obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do zestawiania recepturowych mieszanek kaw ziarnistych i ich aromatyzowania lub do zestawiania napojów kawowych; - obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń stosowanych w procesie dekofeinizacji zielonych nasion kawy, prowadzonym różnymi metodami; - nadzorowanie prawidłowości przebiegu poszczególnych operacji i procesów; regulowanie działania maszyn i urządzeń podczas pracy; - kontrola przebiegu procesu produkcji pod kątem zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego wyrobów; - prowadzenie zapisów z przebiegu produkcji zgodnie z obowiązującymi procedurami; - czyszczenie, mycie i dezynfekowanie obsługiwanych maszyn i urządzeń oraz wykonywanie podstawowych czynności konserwacyjnych; - utrzymywanie w czystości hal produkcyjnych oraz porządku na stanowisku pracy. |
Dodatkowe zadania zawodowe: |
- obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do konfekcjonowania kawy ziarnistej, mielonej i rozpuszczalnej; - nadzorowanie innych pracowników. |