Synteza:
|
Obsługuje, nadzoruje oraz utrzymuje w należytym stanie technicznym i higienicznym zautomatyzowane, sterowane cyfrowo urządzenia do termicznego utrwalania produktów płynnych i półpłynnych (np. soki, mleko, śmietanka, sosy) metodą ciągłą, napełniarki wielofunkcyjne (z jednoczesnym formowaniem opakowań kartonowych) oraz urządzenia znakujące i pakujące zgodnie z obowiązującymi instrukcjami.
|
Zadania zawodowe:
|
- przeprowadzanie mycia w obiegu zamkniętym instalacji i urządzeń linii rozlewniczej, obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń myjących, sporządzanie roztworów myjących, uruchamianie odpowiedniego programu;
- przeprowadzanie sterylizacji instalacji i urządzeń linii rozlewniczej parą wodną: ustawianie parametrów sterylizacji, uruchamianie odpowiedniego programu, nadzorowanie pracy urządzeń;
- obsługa zautomatyzowanych, rurowych lub płytowych urządzeń do ciągłej pasteryzacji / sterylizacji produktów: ustawianie temperatury utrwalania, uruchamianie programu i nadzorowanie procesu;
- przygotowywanie wielofunkcyjnych napełniarek w opakowania kartonowe do pracy, tj. ustawianie urządzenia na określoną wielkość opakowań oraz załadowywanie materiału opakowaniowego;
- prowadzenie aseptycznego rozlewu produktów: uruchamianie programu i nadzorowanie pracy urządzenia napełniającego, bieżące uzupełnianie materiału opakowaniowego, kontrolowanie szczelności i stopnia napełnienia opakowań;
- lokalizowanie i usuwanie zakłóceń w pracy urządzeń (wymiana czujników, grzałek itp.);
- obsługa urządzeń znakujących i pakujących: ustawianie daty produkcji, załadowywanie i uzupełnianie takich materiałów, jak klej czy folia opakowaniowa;
- przestrzeganie instrukcji ruchowych i zasad bezpieczeństwa pracy;
- bieżące konserwowanie elementów urządzeń określonych instrukcją;
- przeprowadzanie okresowych przeglądów i konserwacji instalacji i urządzeń.
|