Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Operator urządzeń do produkcji wyrobów spirytusowych |
---|---|
Kod: | 816019 |
Liczba odwiedzin: | 1706 |
Synteza: | Obsługuje i nadzoruje urządzenia i instalacje z aparaturą kontrolno-pomiarową do produkcji spirytusu rektyfikowanego i napojów spirytusowych (wódek czystych i gatunkowych); prowadzi procesy produkcyjne i eksploatuje urządzenia zgodnie z obowiązującymi instrukcjami, aktami prawnymi i procedurami, przestrzegając przepisów higieniczno-sanitarnych, bhp, ppoż. i ochrony środowiska. |
Zadania zawodowe: |
- obsługiwanie i nadzorowanie działania pomp, instalacji technologicznej, wodnej i parowej; - prowadzenie procesu rektyfikacji destylatu rolniczego w celu jego oczyszczenia z fuzli; nadzorowanie aparatów rektyfikacyjnych; - obsługiwanie ekstraktorów, maceratorów, aparatów destylacyjnych i innych urządzeń stosowanych w procesach przygotowania półproduktów smakowo-aromatycznych (morsów, nalewów, destylatów, spirytusów owocowych, karmelu, syropu), dodawanych do wódek gatunkowych; - nadzorowanie dozowania do zbiorników kupażowych składników przewidzianych recepturą (spirytusu, wody, składników dodatkowych) w procesie sporządzania zestawów wódek; - prowadzenie i nadzorowanie procesu leżakowania wódek gatunkowych (często w połączeniu z obróbką termiczną); - prowadzenie filtracji zestawów; - przepompowywanie gotowych wódek do zbiorników naporowych, zasilających linie rozlewnicze; - kontrolowanie i regulowanie parametrów technologicznych w poszczególnych fazach produkcji zgodnie z instrukcjami; - pobieranie prób do badań laboratoryjnych w celu oceny przebiegu procesów; - prowadzenie obowiązującej dokumentacji produkcji; - mycie i dezynfekowanie urządzeń i instalacji. |
Dodatkowe zadania zawodowe: |
- obsługiwanie urządzeń do przygotowania wody technologicznej (jej demineralizacji); - obsługiwanie linii rozlewniczej wódek; - nadzorowanie innych pracowników. |