Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Operator urządzeń do produkcji wyrobów mleczarskich |
---|---|
Kod: | 816018 |
Synteza: | Obsługuje i nadzoruje urządzenia i linie produkcyjne do wytwarzania napojów mlecznych, masła, serów, mleka w proszku i innych produktów mleczarskich. |
Zadania zawodowe: |
obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń i instalacji do sterylizacji UHT mleka i śmietanki oraz mleka zagęszczonego; obsługiwanie i nadzorowanie półautomatycznych i automatycznych linii do produkcji ukwaszonych napojów mlecznych (kefirów, jogurtów itp.) i śmietanki; obsługiwanie i nadzorowanie automatycznych linii do produkcji masła; obsługiwanie i nadzorowanie linii do ciągłej produkcji serków twarogowych homogenizowanych oraz serków ziarnistych; obsługiwanie i nadzorowanie automatycznych linii do produkcji żółtych serów; obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń stosowanych do produkcji serów topionych; obsługiwanie i nadzorowanie wyparek i innych urządzeń stosowanych w produkcji mleka zagęszczonego; obsługiwanie i nadzorowanie różnego rodzaju suszarni stosowanych do wytwarzania mleka w proszku oraz automatycznych linii do produkcji mleka sproszkowanego; obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń i automatycznych linii do produkcji lodów spożywczych; obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń i linii do ciągłej produkcji kazeiny oraz produktów pochodnych; obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do produkcji laktozy oraz do innego przetwarzania serwatki; nadzorowanie prawidłowości przebiegu poszczególnych operacji i procesów; regulowanie działania maszyn i urządzeń podczas pracy, kontrolowanie wskazań przyrządów kontrolno-pomiarowych i regulowanie parametrów technologicznych; mycie i dezynfekowanie obsługiwanych linii i urządzeń; obsługiwanie stacji mycia; wykonywanie podstawowych czynności konserwacyjnych; przestrzeganie instrukcji obsługi maszyn oraz przepisów bhp. |