Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Operator urządzeń do produkcji wina |
---|---|
Kod: | 816016 |
Synteza: | Obsługuje i nadzoruje urządzenia i instalacje technologiczne oraz prowadzi procesy produkcji fermentowanych wyrobów winiarskich, w tym: win, miodów pitnych, napojów winopochodnych i winopodobnych, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie aktami prawnymi, instrukcjami (technologicznymi, obsługi urządzeń), normami i procedurami, przestrzegając przepisów higieniczno-sanitarnych, bhp, ppoż. i ochrony środowiska. |
Zadania zawodowe: |
- obsługiwanie i nadzorowanie instalacji technologicznej, wodnej i parowej; - prowadzenie dezynfekcji zbiorników i przewodów technologicznych; - sporządzanie nastawów do wyrobu win, miodów pitnych i napojów winopodobnych przez mieszanie składników przewidzianych instrukcją technologiczną i szczepienie roztworu drożdżami winiarskimi; - prowadzenie i nadzorowanie procesu fermentacji nastawów do uzyskania pożądanej zawartości alkoholu, obciągania przefermentowanego nastawu znad osadu i leżakowania młodego wyrobu w celu uzyskania odpowiednich cech organoleptycznych; - prowadzenie procesu kupażowania i doprawiania win, miodów pitnych oraz napojów winopodobnych i winopochodnych zgodnie z instrukcją technologiczną oraz w oparciu o wyniki badań laboratoryjnych; - obsługiwanie różnego rodzaju wirówek i filtrów stosowanych w procesie oczyszczania wyrobów; - pasteryzowanie wyrobów w pasteryzatorach płytowych i kierowanie ich do rozlewu; - kontrolowanie i regulowanie parametrów technologicznych w poszczególnych fazach produkcji zgodnie z instrukcjami; - pobieranie prób do badań laboratoryjnych w celu oceny przebiegu procesów; - prowadzenie obowiązującej dokumentacji produkcji; - mycie, dezynfekowanie i konserwowanie obsługiwanych urządzeń. |
Dodatkowe zadania zawodowe: |
- obsługiwanie linii rozlewniczej produktów do butelek; - nadzorowanie innych pracowników. |