Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Operator urządzeń do produkcji spirytusu |
---|---|
Kod: | 816014 |
Synteza: | Obsługuje i nadzoruje urządzenia gorzelni (rolniczych) stosowane w procesach wytwarzania destylatu rolniczego (spirytusu surowego) z surowców zbożowych (żyta, kukurydzy), a także z melasy lub ziemniaków; prowadzi procesy technologiczne i eksploatuje użytkowane urządzenia zgodnie z obowiązującymi instrukcjami, aktami prawnymi i procedurami, przestrzegając przepisów higieniczno-sanitarnych, bhp, ppoż. i ochrony środowiska. |
Zadania zawodowe: |
- przyjmowanie surowców i kierowanie ich do silosów magazynowych lub odważanie i przekazywanie bezpośrednio do produkcji; - prowadzenie procesu rozdrabniania surowców skrobiowych za pomocą różnego rodzaju młynków i ich parowania w parnikach; - prowadzenie procesu scukrzania skrobi w kadziach zaciernych; dozowanie preparatów enzymatycznych w ilości zgodnej z instrukcją technologiczną; - przygotowywanie drożdży (w kadkach drożdżowych) do szczepienia zacieru; - prowadzenie procesu fermentacji zacieru (zaszczepionego drożdżami) w kadziach fermentacyjnych; sterylizowanie kadzi przed napełnieniem ich zacierem (za pomocą pary wodnej lub pary z dodatkiem formaliny); - obsługiwanie jednokolumnowych aparatów destylacyjnych służących do oddestylowania alkoholu z odfermentowanego zacieru; kierowanie destylatu do zbiorników magazynowych; - obsługiwanie i nadzorowanie działania pomp, instalacji technologicznej, wodnej i parowej; - kontrolowanie i regulowanie parametrów technologicznych (temperatury, ciśnienia) w poszczególnych fazach produkcji zgodnie z instrukcją; - pobieranie prób do badań laboratoryjnych w celu oceny przebiegu procesów; - prowadzenie obowiązującej dokumentacji produkcji; - czyszczenie, mycie, dezynfekowanie i konserwowanie urządzeń. |
Dodatkowe zadania zawodowe: | - nadzorowanie innych pracowników. |