Nazwa:
|
Operator urządzeń do produkcji piwa
|
Kod:
|
816013
|
Liczba odwiedzin:
|
1895
|
Synteza:
|
Obsługuje i nadzoruje linie technologiczne, instalacje, maszyny i urządzenia stosowane przy produkcji piwa oraz czuwa nad prawidłowym przebiegiem poszczególnych etapów procesu technologicznego produkcji piwa.
|
Zadania zawodowe:
|
- nadzorowanie procesu przygotowania brzeczki w warzelni;
- obsługiwanie aparatury służącej do przygotowania brzeczki, w tym: śrutownika do rozdrobnienia słodu, kadzi zaciernej do przygotowania zacieru, kadzi filtracyjnej do filtrowania zacieru i oddzielenia młóta, kotła warzelnego do warzenia (gotowania) brzeczki wraz z chmielem, kadzi wirowych do filtrowania brzeczki oraz płytowych wymienników ciepła schładzających gorącą brzeczkę;
- obsługiwanie zautomatyzowanych linii do produkcji piwa;
- obsługiwanie aparatury do propagacji drożdży piwowarskich;
- nadzorowanie procesów fermentacji brzeczki, dojrzewania piwa i jego leżakowania;
- nadzorowanie procesu filtracji i stabilizacji piwa;
- nadzorowanie prawidłowości pracy poszczególnych urządzeń warzelni;
- kontrolowanie wskazań przyrządów kontrolno-pomiarowych i regulowanie parametrów procesów warzelniczych;
- mycie i dezynfekowanie urządzeń i instalacji technologicznej oraz pomieszczeń warzelni;
- bieżące prowadzenie dokumentacji produkcyjnej;
- przestrzeganie dyscypliny produkcyjnej oraz zasad dotyczących jakości wytwarzania produktu;
- lokalizowanie usterek i wykonywanie drobnych napraw obsługiwanych urządzeń warzelni, zgłaszanie awarii;
- przestrzeganie zasad ergonomii oraz przepisów bhp, ochrony ppoż. i ochrony środowiska.
|
Dodatkowe zadania zawodowe:
|
- obsługiwanie urządzeń do obróbki chmielu oraz produkcji ekstraktu chmielowego;
- obsługiwanie urządzeń słodowni;
- obsługiwanie automatycznych lub półautomatycznych linii rozlewniczych piwa do butelek, puszek, beczek typu keg itp.
|