Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Operator urządzeń do produkcji makaronu |
---|---|
Kod: | 816009 |
Liczba odwiedzin: | 1795 |
Synteza: | Prowadzi proces produkcji makaronu na liniach produkcyjnych, w tym automatycznych, zgodnie z obowiązującymi instrukcjami i procedurami oraz przestrzegając przepisów higieniczno-sanitarnych, bhp i ppoż.; obsługuje linie produkcyjne, nadzoruje pracę poszczególnych maszyn i urządzeń. |
Zadania zawodowe: |
- obsługiwanie linii do produkcji makaronu tłoczonego, formowanego w prasach makaronowych w wyniku przeciskania ciasta przez matryce o zróżnicowanych kształtach; wymienianie matryc odpowiednio do produkowanego asortymentu; - obsługiwanie linii do produkcji makaronu walcowanego, formowanego poprzez walcowanie ciasta na placki odpowiednich rozmiarów i ich krojenie; - pobieranie surowców z magazynu i przekazywanie wyrobów gotowych do magazynu; - stosowanie do produkcji surowców i komponentów zgodnie z recepturą; nadzorowanie dozowania surowców; - nadzorowanie i regulowanie procesów wyrabiania ciasta, formowania makaronu i jego suszenia oraz prowadzenie bieżącej kontroli procesu technologicznego, m.in.: kontrolowanie wilgotności mieszanego ciasta, jakości formowanego makaronu (np. jego długości, barwy), parametrów temperatury i wilgotności w suszarni, jakości i wilgotności suszonego makaronu); - prowadzenie wymaganej dokumentacji produkcyjnej; - obsługa urządzeń pomocniczych, jak np. myjki matryc, młynka do mielenia makaronu zdeformowanego; - monitorowanie stanu technicznego maszyn i urządzeń; uczestniczenie w okresowych przeglądach linii produkcyjnej; - utrzymywanie właściwego stanu sanitarno-higienicznego urządzeń i hali produkcyjnej. |
Dodatkowe zadania zawodowe: |
- usuwanie drobnych awarii zaistniałych podczas procesu produkcyjnego; - przyjmowanie dostaw surowców; - nadzorowanie pakowania makaronu w opakowania jednostkowe; - nadzorowanie innych pracowników. |