Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych |
---|---|
Kod: | 816007 |
Synteza: | Obsługuje i nadzoruje urządzenia stosowane do produkcji koncentratów obiadowych (zupy, sosy, drugie dania), bulionów i rosołów, deserów w proszku (budynie, kisiele, galaretki, kremy itp.), koncentratów ciast oraz dodatków do ciast i deserów, kawy zbożowej, koncentratów napojów orzeźwiających i innych podobnych wyrobów, zgodnie z obowiązującymi instrukcjami technologicznymi, instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń oraz procedurami, przestrzegając przepisów higieniczno-sanitarnych, bhp, ppoż. i ochrony środowiska. |
Zadania zawodowe: |
- pobieranie półproduktów do produkcji; - obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do dozowania i mieszania suszonych warzyw i mięsa, tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, przypraw i innych składników recepturowych stosowanych przy produkcji koncentratów obiadowych, bulionów i rosołów, - obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do dozowania i mieszania mąki, skrobi ziemniaczanej, cukru, mleka w proszku, koncentratów soków, aromatów i innych składników recepturowych stosowanych przy produkcji deserów w proszku, koncentratów ciast oraz dodatków do ciast i deserów; - obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do produkcji kawy zbożowej (m.in. prażarek i rozdrabniaczy zboża i cykorii, urządzeń do ekstrahowania składników i suszenia przy produkcji kawy rozpuszczalnej; - obsługiwanie i nadzorowanie agregatów i linii produkcyjnych do kostkowania bulionów i rosołów oraz do konfekcjonowania wyrobów; - nadzorowanie prawidłowości przebiegu poszczególnych operacji i procesów; regulowanie działania maszyn i urządzeń podczas pracy, kontrolowanie wskazań przyrządów kontrolno-pomiarowych i regulowanie parametrów technologicznych; - prowadzenie wymaganej dokumentacji produkcyjnej; - czyszczenie, mycie i dezynfekowanie obsługiwanych maszyn i urządzeń oraz wykonywanie podstawowych czynności konserwacyjnych. |
Dodatkowe zadania zawodowe: | - nadzorowanie innych pracowników. |