Nazwa:
|
Dekorator wyrobów cukierniczych
|
Kod:
|
751202
|
Liczba odwiedzin:
|
2948
|
Synteza:
|
Zdobi i dekoruje ciasta, ciastka, desery, torty różnego rodzajami masami, polewami, glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą przy użyciu specjalnych maszyn i urządzeń oraz sprzętów; dba o właściwy dobór barw elementów dekoracyjnych i trafny dobór surowców i półproduktów harmonizujących ze sobą smakowo oraz wizualnie tak, aby dobrze się prezentowały w witrynach cukierniczych.
|
Zadania zawodowe:
|
dobieranie odpowiedniej dekoracji do wyrobu cukierniczego;planowanie i tworzenia kompozycji oraz ornamentu do wyrobu cukierniczego;przygotowanie surowców do dekoracji wyrobu cukierniczego (zgodnie z recepturą);właściwy dobór barw elementów dekoracyjnych oraz trafny dobór surowców i półproduktów harmonizujących ze sobą smakowo oraz wizualnie;pestkowanie i obieranie owoców służących do dekoracji wyrobów cukierniczych;przekładanie i nadziewanie ciast, ciastek, deserów, tortów różnymi masami;wykańczanie wyrobu cukierniczego glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności podrodzaju ciasta, ciastek lub tortów;wykonywanie dekoracji z: czekolady, cukru smakowego, pasty gumowej, masy marcepanowej, a także wielu innych, które wykorzystane do dekoracji w cukiernictwie;wykonywania zdobień wyrobów cukierniczych a w szczególności tortów kolorowymi napisami;ocena organoleptyczną poszczególnych faz procesu technologicznego;zapobieganie powstawaniu wad i odstępstw od norm jakościowych przy dekoracji wyrobów cukierniczych;usuwanie drobnych usterek w zespołach mechanicznych elementów bezpośrednio stykających się z ciastem lub produkowanym nadzieniem lub polewą;prowadzenie dokumentacji produkcyjnej oraz rozliczeń technologicznych zużycia surowców i półfabrykatów do dekoracji wyrobów cukierniczych;utrzymywanie porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzeganie obowiązujących zasad bhp i ppoż.
|
Dodatkowe zadania zawodowe:
|
dekorowanie tortów okolicznościowych różnymi emblematami np. kopią zdjęcia przyniesionego przez klienta;wykonywanie carvingu (rzeźb z warzyw i owoców) do dekoracji wyrobów cukierniczych.
|