Zadania zawodowe:
|
- przygotowywanie gleby do uprawy, w tym bronowanie, oranie i kultywowanie;
- sianie i sadzenie uprawianych roślin, takich jak zboża, rośliny okopowe, warzywa, drzewa i krzewy owocowe itp.;
- dokonywanie zabiegów pielęgnacyjnych upraw takich jak: pikowanie roślin, podlewanie, nawożenie gleby, odchwaszczanie, przecinanie itp.;
- stosowanie środków ochrony roślin;
- zbieranie płodów rolnych; koszenie traw i zbieranie siana oraz przygotowywanie ich do przechowania;
- przechowywanie płodów i produktów rolnych do celów późniejszego wykorzystania;
- sprzedawanie niewielkiej nadwyżki płodów lub produktów na lokalnym rynku lub sąsiadom dla zaspokojenia potrzeb własnych i domowników w artykuły przemysłowe, żywnościowe itp.;
- przestrzeganie zasad etyki, ergonomii oraz przepisów bhp, ochrony ppoż. i ochrony środowiska.
|