Zadania zawodowe:
|
- sporządzenie planów krótko-, średnio- i długoterminowych oraz realizowanie założonych celów biznesowych gospodarstwa produkcji roślinnej
i zwierzęcej;
- planowanie gatunków i odmian uprawianych roślin, rasy i typu użytkowego zwierząt oraz wielkości produkcji;
- opracowywanie płodozmianów i zmianowania oraz wybieranie optymalnej technologii produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- nabywanie nasion, nawozów mineralnych, środków chemicznych, pasz, zwierząt do chowu czy hodowli itp.;
- planowanie, zlecenie i nadzorowanie prac związanych z uprawą roślin, takich jak: przygotowanie roli, siew, sadzenie, nawożenie, zabiegi ochrony roślin, zbiór płodów itp.;
- planowanie, zlecenie i nadzorowanie prac związanych z chowem i hodowlą zwierząt, takich jak: przygotowywanie i zadawanie pasz, pielęgnowanie zwierząt, dojenie, utrzymywanie czystości pomieszczeń itp.;
- organizowanie magazynowania produktów i przygotowywania ich do sprzedaży;
- organizowanie sprzedaży produktów;
- kupowanie lub wynajmowanie urządzeń, maszyn i sprzętu rolniczego;
- wykonywanie szacunków finansowych w celu opracowania budżetu gospodarstwa;
- planowanie i kontrolowanie wykorzystania środków i zasobów gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- zatrudnianie pracowników stałych i sezonowych na okres intensywnych prac polowych;
- organizowanie i nadzorowanie pracy podległych pracowników, w tym motywowanie i szkolenie pracowników oraz prowadzenie dokumentacji pracowniczej;
- prowadzenie negocjacji z kontrahentami: dostawcami (paszy, nasion, środków ochrony roślin, nawozów, maszyn i urządzeń rolniczych itp.), odbiorcami mleka, żywca, płodów rolnych i firmami świadczącymi usługi
w zakresie realizacji prac polowych (np. wynajmującymi maszyny i urządzenia rolnicze, takie jak ciągniki, siewniki, kombajny itp. na czas prac polowych);
- prowadzenie dokumentacji produkcji rolnej i dokumentacji ekonomicznej;
- nadzorowanie stosowania w gospodarstwie zasad etyki, ergonomii, przepisów bhp, ochrony ppoż., ochrony środowiska oraz przepisów zoohigieny w celu uniknięcia zagrożeń zwierząt hodowlanych i chorób odzwierzęcych.
|