Wyszukiwarka opisów zawodów - Powiatowy Urząd Pracy w Pucku


Wyszukiwarka opisów zawodów

Nazwa: Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej
Kod: 613002
Synteza: Planuje, kieruje i koordynuje działalność gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej; planuje i organizuje produkcję towarową roślin rolniczych i ogrodniczych oraz chów i hodowlę zwierząt gospodarskich w celu produkcji mleka, mięsa, jaj, skór lub sztuk hodowlanych; opracowuje budżet gospodarstwa; odpowiada za realizację założonych celów biznesowych gospodarstwa; zarządza podległymi pracownikami; reprezentuje gospodarstwo w kontaktach z kontrahentami.
Zadania zawodowe:
  • sporządzenie planów krótko-, średnio- i długoterminowych oraz realizowanie założonych celów biznesowych gospodarstwa produkcji roślinnej
    i zwierzęcej;
  • planowanie gatunków i odmian uprawianych roślin, rasy i typu użytkowego zwierząt oraz wielkości produkcji;
  • opracowywanie płodozmianów i zmianowania oraz wybieranie optymalnej technologii produkcji roślinnej i zwierzęcej;
  • nabywanie nasion, nawozów mineralnych, środków chemicznych, pasz, zwierząt do chowu czy hodowli itp.;
  • planowanie, zlecenie i nadzorowanie prac związanych z uprawą roślin, takich jak: przygotowanie roli, siew, sadzenie, nawożenie, zabiegi ochrony roślin, zbiór płodów itp.;
  • planowanie, zlecenie i nadzorowanie prac związanych z chowem i hodowlą zwierząt, takich jak: przygotowywanie i zadawanie pasz, pielęgnowanie zwierząt, dojenie, utrzymywanie czystości pomieszczeń itp.;
  • organizowanie magazynowania produktów i przygotowywania ich do sprzedaży;
  • organizowanie sprzedaży produktów;
  • kupowanie lub wynajmowanie urządzeń, maszyn i sprzętu rolniczego;
  • wykonywanie szacunków finansowych w celu opracowania budżetu gospodarstwa;
  • planowanie i kontrolowanie wykorzystania środków i zasobów gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej;
  • zatrudnianie pracowników stałych i sezonowych na okres intensywnych prac polowych;
  • organizowanie i nadzorowanie pracy podległych pracowników, w tym motywowanie i szkolenie pracowników oraz prowadzenie dokumentacji pracowniczej;
  • prowadzenie negocjacji z kontrahentami: dostawcami (paszy, nasion, środków ochrony roślin, nawozów, maszyn i urządzeń rolniczych itp.), odbiorcami mleka, żywca, płodów rolnych i firmami świadczącymi usługi
    w zakresie realizacji prac polowych (np. wynajmującymi maszyny
    i urządzenia rolnicze, takie jak ciągniki, siewniki, kombajny itp. na czas prac polowych);
  • prowadzenie dokumentacji produkcji rolnej i dokumentacji ekonomicznej;
  • nadzorowanie stosowania w gospodarstwie zasad etyki, ergonomii, przepisów bhp, ochrony ppoż., ochrony środowiska oraz przepisów zoohigieny w celu uniknięcia zagrożeń zwierząt hodowlanych i chorób odzwierzęcych.
Dodatkowe zadania zawodowe:
  • reprezentowanie gospodarstwa wobec instytucji zewnętrznych;
  • składanie właścicielom sprawozdań z działalności gospodarstwa.

partners

shortcut-links

 go-to-top