Zadania zawodowe:
|
- zapoznanie się z dokumentacją technologiczną systemu kremacji, budową pieca kremacyjnego i jego parametrami: funkcjami eksploatacji, układem sterowania oraz komputerem sterującym jego pracą;
- przygotowanie pieca do kremacji: ustawienie odpowiedniego programu komputerowego do kremacji, nagrzewanie pieca do żądanej temperatury;
- dostarczanie zwłok z magazynu i wprowadzenie ich wraz z trumną do pieca;
- nadzorowanie przebiegu kremacji: dobór, utrzymanie i regulacja temperatury pracy pieca kremacyjnego, odpowiednie dostawy powietrza, wielkość podciśnienia, aktywacja lub dezaktywacja kurtyn powietrza;
- obserwowanie na tablicy parametrów technologicznych przebiegu procesu kremacji;
- analizowanie zapisów komputerowych procesu kremacji: poziomu emisji spalin i ilości zużytego przez piec paliwa;
- sterowanie pracą filtrów spalinowych;
- nadzorowanie automatycznego wygarniania prochów do pojemnika i studzenia ich po zakończeniu kremacji, rozdrabnianie prochów, wsypywanie ich do urny i zamykanie jej;
- wpisywanie danych osób skremowanych do księgi kremacji;
- dbałość o minimalizację zużycia paliwa i emisji spalin;
- współpraca z producentem urządzeń kremacyjnych w przypadkach ich awarii;
- ścisłe przestrzeganie procedur sterowania procesem przebiegu kremacji zwłok;
- przestrzeganie przepisów bhp, ppoż. oraz ochrony środowiska naturalnego.
|