Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Właściciel małego zakładu agroturystycznego/hotelarskiego/gastronomicznego |
---|---|
Kod: | 515204 |
Liczba odwiedzin: | 5804 |
Synteza: |
Właściciel małego zakładu agroturystycznego/hotelarskiego/gastronomicznego świadczy usługi noclegowe i gastronomiczne klientom.
Właściciel małego zakładu agroturystycznego/hotelarskiego/gastronomicznego jest zawodem o charakterze usługowym. Celem jego pracy jest obsługa turystów i innych klientów w zakresie świadczenia usług noclegowych i gastronomicznych lub/i towarzyszących. Wykonuje lub nadzoruje wykonywanie zadań, na które składają się prace w recepcji, kuchni, jadalni, pokojach gościnnych oraz przyrządzanie i serwowanie posiłków. Nadzoruje stan techniczny budynku i jego otoczenia, prowadzi lub zleca prowadzenie dokumentacji wykonywanych usług. Zarządza finansami oraz zatrudnionymi pracownikami. Przygotowuje i wdraża strategię marketingową. Organizuje stanowisko pracy swoje i zatrudnionych pracowników oraz decyduje o głównych działaniach na terenie firmy. Jego obowiązkiem jest zapewnienie gościom i pracownikom bezpieczeństwa oraz właściwego poziomu świadczonych usług.
|
Zadania zawodowe: |
Niezbędnym warunkiem do wykonywania zawodu właściciela małego zakładu agroturystycznego/hotelarskiego/gastronomicznego jest ukończony 18 rok życia. Wymagane jest wykształcenie gimnazjalne, jednakże preferowane jest wykształcenie zawodowe lub średnie w kierunku związanym z turystyką, hotelarstwem, turystyką wiejską, gastronomią, rolnictwem lub zarządzaniem i marketingiem. Możliwe jest również tylko ukończenie branżowych kursów kwalifikacyjnych w w/w kierunkach (np. kucharz małej gastronomii). Umiejętności potrzebne do wykonywania zawodu można uzyskać poprzez doświadczenie zdobywane w trakcie pracy. Właściciel małego zakładu agroturystycznego powinien posiadać prawo jazdy kategorii B. Wskazana jest znajomość jednego języka obcego na poziomie podstawowym.
|
Dodatkowe zadania zawodowe: | . |