Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Organizator usług kateringowych |
---|---|
Kod: | 343401 |
Synteza: | Na zlecenie firm i osób prywatnych przygotowuje różnego rodzaju przyjęcia i imprezy, w obiektach zamkniętych i w plenerze; dobiera menu, zapewnia obsługę kucharską i kelnerską, wynajem mebli bankietowych, mebli i sprzętu ogrodowego, oświetlenia i nagłośnienia przyjęć i imprez. |
Zadania zawodowe: |
przyjmowanie zleceń na organizację przyjęć i imprez różnego rodzaju; przygotowywanie kalkulacji kosztów przyjęcia lub imprezy; dobór menu w zależności od rodzaju przyjęcia i uzgodnienie go ze zleceniodawcą; przygotowywanie posiłków i różnych akcesoriów na przyjęcie; obsługa kelnerska zaproszonych gości podczas przyjęcia; obsługa i organizacja konferencji, kongresów, zjazdów, szkoleń, spotkań, prezentacji, pokazów mody, uroczystych otwarć obiektów i firm; zapewnianie sprzętu muzyczno-nagłośnieniowego, aparatury do tłumaczeń symultanicznych, sprzętu do głosowania, nowoczesnych urządzeń do prezentacji wizualnej: rzutniki multimedialne, rzutniki pisma, rzutniki slajdów, magnetowidy z monitorami TV itp.; zapewnianie oświetlenia i aparatury nagłaśniającej; wynajem mebli bankietowych oraz mebli i sprzętu ogrodowego na imprezy plenerowe, w tym baldachimy, namioty bankietowe, podesty estradowe, mównice, zadaszenia; promowanie oferowanych usług z wykorzystaniem różnorodnych form reklamy, promocji osobistej oraz techniki z zakresu public relations; ustalanie zestawu oferowanych usług oraz konstruowanie ich cen jako podstawy instrumentu marketingowego; prowadzenie dokumentacji cateringu w celu ustalenia wskaźników obrotów i opłacalności prowadzonej działalności; prowadzenie korespondencji oraz obsługiwanie nowoczesnego sprzętu biurowego, w tym korzystanie z komputerowych programów użytkowych; przestrzeganie zasad ochrony środowiska, przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, sanitarno-epidemiologicznych oraz przeciwpożarowych. |