Wyszukiwarka opisów zawodów - Powiatowy Urząd Pracy w Pucku


Wyszukiwarka opisów zawodów

Nazwa: Kierownik do spraw kateringu
Kod: 141203
Synteza: Zarządza usługami kateringowymi w firmie gastronomicznej, hotelu lub restauracji; odpowiada za sprawną i efektywną realizację usług kateringowych; nadzoruje i koordynuje działania podległych pracowników; egzekwuje od personelu wypełnianie zasad i procedur związanych z przygotowaniem żywności.
Zadania zawodowe:
  • zarządzanie usługami kateringowymi z uwzględnieniem spraw pracowniczych, zaopatrzeniowych i administracyjno-technicznych;
  • opracowywanie i wprowadzenie standardów pracy oraz zasad obsługi klientów;
  • planowanie, nadzorowanie i koordynowanie działań związanych z organizacją usług kateringowych, od przygotowania oferty i sprzedaży usługi po wykonanie usługi oraz jej rozliczenie z klientem;
  • prowadzenie rozmów handlowych z klientami dotyczącymi rodzaju usług kateringowych, menu, terminów, obsługi kelnerskiej itp.;
  • akceptowanie menu kateringowego przygotowanego przez szefa kuchni;
  • zamawianie produktów, surowców itp. oraz negocjowanie cen i warunków dostaw z dostawcami;
  • kierowanie zespołem podległych pracowników, zwłaszcza kucharzy i kelnerów, opracowywanie grafików pracy zespołu z uwzględnieniem przepisów o czasie pracy, motywowanie i rozliczanie pracowników z czasu i efektów pracy, uczestniczenie w procesie naboru nowych pracowników, zapewnianie pracownikom szkoleń i nadzorowanie ich rozwoju zawodowego;
  • kontrolowanie przestrzegania przez pracowników przepisów dotyczących higieny przyrządzania, przechowywania, transportu i podawania potraw oraz kontrolowanie posiadania przez pracowników ważnych książeczek Sanepidu;
  • doskonalenie własnych kompetencji w zakresie organizacji usług kateringowych;
  • realizowanie celów sprzedażowych usług kateringowych;
  • dbanie o wizerunek firmy kateringowej;
  • przygotowywanie sprawozdań i prezentacji na potrzeby zarządu i zewnętrznych odbiorców;
  • przestrzeganie zasad etyki zawodowej, zachowania tajemnicy służbowej, zapewnienie podległemu personelowi bezpiecznego środowiska pracy, dbanie o przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Dodatkowe zadania zawodowe:
  • uczestniczenie w targach i konkursach gastronomicznych.

partners

shortcut-links

 go-to-top