Zadania zawodowe:
|
- opracowywanie i zatwierdzanie krótko-, średnio- i długookresowych planów strategicznych przedsiębiorstwa;
- opracowywanie i zatwierdzanie budżetu przedsiębiorstwa;
- organizowanie i nadzorowanie prac związanych połowami ryb;
- organizowanie i nadzorowanie odłowów i połowów różnych gatunków ryb;
- organizowanie procesu przetwórstwa, przechowywania i transportu odłowionych ryb;
- planowanie eksploatacji łodzi, maszyn i sprzętu wykorzystywanego w rybołówstwie, w tym planowanie i zapewnianie serwisu i przeglądów użytkowanego wyposażenia;
- sprawowanie nadzoru nad zapewnieniem jakości produkcji (jakości poławianych ryb, sposobu ich obróbki itp.);
- monitorowanie rynków zbytu na ryby;
- analizowanie kosztów produkcji i jej rentowności oraz kontrolowanie wydatków zgodnie z założonym budżetem przedsiębiorstwa;
- zapewnianie transportu ryb do odbiorców;
- nawiązywanie i utrzymywanie kontaktów z kontrahentami i odbiorcami;
- utrzymywanie relacji z przedsiębiorstwami przetwórczymi oraz nadzorem sanitarnym;
- rekrutowanie pracowników zgodnie z założeniami dotyczącymi rozwoju przedsiębiorstwa oraz wymaganiami kompetencyjnymi;
- zarządzanie grupą podległych pracowników, w tym planowanie ich pracy, motywowanie pracowników, kontrolowanie i ocenianie efektów ich pracy;
- szkolenie i nadzorowanie rozwoju zawodowego podległych pracowników w przedsiębiorstwie;
- kontrolowanie posiadania ważnych uprawnień zawodowych przez pracowników przedsiębiorstwa;
- reprezentowanie przedsiębiorstwa wobec instytucji zewnętrznych;
- przygotowywanie sprawozdań z działalności przedsiębiorstwa (w tym sprawozdań finansowych) na potrzeby zarządu i zewnętrznych odbiorców;
- przestrzeganie zasad etyki zawodowej, zapewnienie podległemu personelowi bezpiecznego środowiska pracy, dbanie o przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
|